Pannkakor med äppelkompott och vaniljglass

Pannkakor med äppelkompott och vaniljglass.Jag gillar inte pannkakor. Eller kanske en halv. Jag har lite samma relation till pannkakor som jag har till smulpaj – jag tror att det är det godaste som finns, men efteråt mår jag alltid illa. Men efter att ha varit ute och cyklat hela dagen och blodsockret ligger på noll så inbillade jag mig det igen.

Gick till ett varuhus för att köpa mig ett stekjärn för sånt behöver man ju, speciellt till pannkakor. En kudde behövde jag också, jag har legat på en soffkudde i en månad för länge. Kön till kassorna ville mig illa, men jag hade inget annat val än att göra som alla andra. Ska man ha pannkakor och mjukt för huvudet så får man ju offra sig lite. Jag glömde dock bort att det här med kreditkort inte riktigt är accepterat här, och när jag väl var framme hos kassörskan så hade jag bara kontanter så att det räckte till en av sakerna. Sattan va det velades i huet. Pannkakor eller kudde? Kassörskan var sur. Hon hade likadan frisyr som mamma hade på 80-talet men det var antagligen inte därför hon var det. Hon var trött på mig ju. Jag kände det.

Äppelkompott hade jag aldrig ätit förut men jag hade blivit tipsad om att det är gott. Men sen satt jag där. En pannkaka i magen och ett dussin kvar. Kan man ge pannkakor till en granne? Tror han skulle behöva ta en paus i sitt ettriga pianospelande. Jag gillade glass och kompott och ska äta det till frukost imaran. Sen ska vi mötas igen, kassörskan och jag.

Veganska pannkakor med äppelkompott och vaniljglass (4 pers)

Pannkakssmet

 • 5 dl soja/havredryck
 • 3 dl vetemjöl
 • 50 g mjölkfritt margarin
 • 2 tsk no-egg eller bakpulver
 • 1 nypa salt

Kompott:

 • 4 stora syrliga äpplen
 • 1 dl vatten
 • 2 msk strösocker
 • 1 kanelstång
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk malen kardemumma

Smält margarinet i en kastrull. Häll sojadrycken i en bunke och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Vispa till en smet och blanda ner margarinet när det har svalnat. Låt smeten stå i kylskåpet medan du gör kompotten.
Koka ihop vatten, socker, kardemumma och kanel. Skala och dela äpplena i bitar. Lägg dem i vattnet och koka tills äpplena är mjuka. Mosa kompotten men inte så mycket att det blir äppelmos. Red med potatismjöl och lite vatten ifall den blir för tunn. Stek pannkakorna och servera med ljummen kompott och vaniljglass.

Kanske gillar du:

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Gabriella 01 Jul 2009, 01:11:11

  Du ska ge pannkakorna till kassörskatanten, då blir hon glad. Om hon ändå inte skulle bli det (för man vet inte med tanter som inte bytt frisyr på 25 år. De är ju mera kända för konformitet än glädje), så ger du dem till mig, då blir jag glad!

 2. Fido 01 Jul 2009, 01:27:25

  Ååh såklart! Hur i hela fridens namn kunde jag INTE se det självklara?

 3. Leroy 01 Jul 2009, 03:02:35

  Du skriver bra :)

 4. Fido 01 Jul 2009, 09:19:10

  Leroy: Nä, va snällt! Tusen tack.