Baka vegansk formfranska för att rosta

En av mina favoritapparater i köket, det är brödrosten! Jag har en brödrost där det får plats 4 skivor, vilket är ett måste i denna familj. Det är inte bara jag som gärna rostar bröd. Det finns många olika brödrostar idag att välja på, men det är bra att ta en brödrost som är bäst i test. Så att man får den bästa brödrosten. Det vanligaste brödet man brukar rosta är formfranska, men det går faktiskt rosta annat bröd med. Jag brukar sällan köpa rostebröd, eftersom de flesta sorter inte är veganska. Men jag bakar gärna vegansk rostbröd. Tänkte dela med mig av ett bra recept på det.

Formfranska som är vegansk

Ingredienser
kallt vatten 2.5 dl
jäst 25 g
vetemjöl special 400 g
honung 1 tsk
salt 1 tsk
rapsolja 0.5 dl

Gör så här

Mät upp vattnet i en bunke. Smula ner jästen och blanda tills den lösts upp.

Tillsätt mjöl, honung, salt och olja. Kör degen i maskin på medelhastighet tills den blivit smidig, ca 10 minuter. Knådar du degen för hand, räkna med ca 15 minuters bearbetning.

Låt degen vila i bunken under bakduk 40 minuter.

Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en avlång oljad brödform.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1-2 timmar, beroende på hur kallt vatten man använt och hur varmt det är där brödet står och jäser.

Mot slutet av jästiden, sätt ugnen på 275 grader.

Pensla det färdigjästa brödet med lite vatten, och strö eventuellt över vallmo eller sesamfrön.

Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minuter.

Låt brödet svalna innan du lossar det från formen.

19 jan 2021