Laga veganskt till nyår

Snart är det nyårsafton och här hemma blir det att vi bjuder hem vänner på mat och firar tillsammans. Det höll dock på att bli inställt, då spisen la av, och vi inte var säkra på vad som felade. Men, vi ringde en elektriker i Göteborg som kom och kollade på det. Det var kontakten som brännt ut, så det bytte han, snabbt och lätt. Tur det inte var spisen i sig som gick sönder. Så nu kan vi laga till det vi tänkt!

Att laga och äta veganskt vid högtider går alldeles utmärkt. Om du vill testa, så har du här en bra förrätt och en bra huvudrätt att servera på nyår.

Två veganska rätter för nyår

Till förrätt så kan du göra detta:

Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot

1 vitkålshuvud
1 knippe röd knipplök
1 paket ultuna pepparrot
4 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
1 msk olivolja
1 litet knippe gräslök eller kruspersilja
Flingsalt och nymald svartpeppar

Skär kålen i 6 stycken stora kvartar, halvera löken och skär bort den gröna blasten. Lägg i en ungstorm med bakplåtspapper tillsammans med den hela ostbiten och hela, oskalade vitlöksklyftor och strö därefter över en massa svartpeppar, flingsalt och rapsolja.

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter så allt får rejält med färg utan att brännas. Kålen och löken ska bli hyfsat mjuka och osten få en gyllenbrun färg.

Ta ut formen ur ugnen. Pressa ut den bakade vitlöken ur skalen och vispa snabbt ihop med olivolja, vinäger, dijonsenap, fint klippt gräslök och mer salt och peppar till en dressing. Lägg upp kålen och löken på ett fat och ringla dressingen över.

Till huvudrätt:

Vegansk boeuf bourguignon

3 paket á 300 g Anamma Vegobitar
5 dl rödvin
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond (jag använde min favorit, brynt schalottenlöksfond från Touch of Taste)
1 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
3,5 msk vetemjöl
ca 15 små steklökar
2 stora morötter
500 g medelstora skogschampinioner
5 lagerblad
1 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1 dl hackad bladpersilja
Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
Frivilligt: 2 vitlöksklyftor
Frivilligt: 150 g rökt tofu
Salt och Svartpeppar efter smak
Rapsolja att steka i
GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryna vegobitarna (och om du vill rökt tofu) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.
Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.
Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), vin, socker, soja, vatten och fond och låt därefter koka under lock i 1,5 timme på låg till medium värme.
Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!

29 Dec 2021