Hur påverkar lågkolhydratkost dina tänder?

Kostens påverkan på magen pratar vi ofta om, men munnen då? Det är ju faktiskt där allting börjar. Och när kostvanor förändras, påverkas inte bara blodsockret eller vikten – utan också miljön i munhålan. Lågkolhydratkost, som blivit populär i många hälsokretsar, är inget undantag.

Men vad säger egentligen tänderna om att vi skippar bröd och pasta? Och är det något tandläkare märker av?

Mindre socker – men inte riskfritt

Att dra ner på snabba kolhydrater brukar lyftas fram som en fördel för tänderna. Det är logiskt – mindre socker innebär färre syraattacker och lägre risk för karies. Men lågkolhydratkost kommer ofta med nya vanor, som ökad konsumtion av animaliskt fett, sura livsmedel eller frekventa mellanmål med nötter och ost. Dessa kan i längden påverka både pH-balansen och emaljen.

En annan aspekt är muntorrhet. När kroppen går in i ketos, minskar ofta salivproduktionen – och saliv är vårt naturliga skydd mot bakterier. Det är inte ovanligt att tandläkare ser fler fall av känsliga tandhalsar eller missfärgningar hos personer som gått över till strikt lågkolhydratkost.

Hos kliniker som Tandlyftet i Jönköping lyfts just balansen som viktig: att väga hälsovinster mot långsiktig munhälsa, och att inte glömma bort den förebyggande vården bara för att kariesrisken upplevs som låg.

Tandvårdens tips för dig som äter lågkolhydratkost

En av de största poängerna med att tänka helhet kring hälsa är att förstå hur olika system påverkar varandra. Det du äter påverkar inte bara magen – utan även munnens bakterieflora, syrahalt och läkningsförmåga.

Hos kliniker som arbetar med tandvård i Göteborg är detta inget ovanligt samtalsämne. Många möter patienter som är hälsointresserade, men som inte alltid tänkt på kopplingen mellan kost och tänder.

Tandläkarnas bästa tips? Drick vatten efter måltider för att stötta saliven. Var uppmärksam på sura livsmedel som tomater och citron. Och glöm inte bort tandtråden – särskilt när kosten är fibersnål.

18 Apr 2025