Vegankost är inte bra för tänderna

En sak som drabbar många veganer och vegetarianer är emaljskador på tänderna. Det är en paradox som heter duga! Att äta mat som är helt utan animalier ska ju vara mer hälsosamt, så vad är det som gör att ett besök hos tandvård i Kista kan bli så överraskande? Det beror på flera faktorer och är man medveten om dem kan man ju också göra något åt dem. 

Det första du ska vara noga med är att ha tätare besök hos tandläkaren när du valt att gå över till vegankost. Då ser de tidigt om dina tänder påverkats. Om du väntar tills symtomen dyker upp är det för sent! Då är emaljen redan utsliten!

Orsaker till att tänderna skadas

Så var det detta med vad det är som gör att tänderna går sönder. Det beror på följande:

  • Maten är lättare och det gör att man äter mer och oftare. Det gör att vi får fler syraattacker, och tätare mellan dem så tänderna hinner inte bygga upp ett skydd.
  • Vi äter rotfrukter som är hårda och det mekaniska tuggandet sliter på emaljen. 
  • Många frukter, bär och citrus har syra som fräter på tänderna.

Det du ska tänka på är att äta regelbundet och inte för ofta under dagen. Man ska helt enkelt undvika allt småätande och låta saliven göra sitt jobb. Då får tänderna chans att återhämta sig och slitaget blir inte lika stort. Du behöver inte gå ifrån vegankosten men tänk på vad du stoppar i munnen och besök tandläkare som får kolla din emalj. 

17 Jan 2023