Tappa hår på grund av vegankosten?

Kan mitt val att bli vegan leda till håravfall? Eller beror det på helt andra faktorer? Varför drabbas man av håravfall över huvud taget? Jag ska försöka svara på dessa frågor och också ge några tips för att motverka håravfall i de fall det är möjligt. 

Det första vi måste vara medvetna om är att de allra flesta som tappar håret gör det på grund av sina gener. Det är tyvärr inte så mycket man kan göra åt den saken. Det finns olika medel och man kan även transplantera hår men resultatet brukar inte hålla i sig. För de som tappar hår av andra skäl finns det dock hjälp!

Din kost spelar roll

Man kan tappa håret på grund av näringsbrist och brist på olika vitaminer. Som vegan är det extra viktigt att hålla kolla på detta då vi inte alltid får i oss det vi behöver med vår vanliga kost. Proteiner till exempel, som man vanligen får i sig genom kött, fisk och ägg måste vi se till att få i oss på annat sätt. 

Här kan vi använda oss av bönor, linser, Quorn, tofu och annat som innehåller proteiner. Har man valt att inte äta något som kommer från djurvärlden så måste man vara uppfinningsrik och vaksam för man kan få flera olika typer av bristsjukdomar om man inte vet vad man gör. Vill du ha mer konkreta tips så kan jag rekommendera en vegansk kokbok eller två för i dem får du bra råd för en allsidig kost som ger dig allt du behöver. 

22 Dec 2022