Bra saker du bör veta innan du blir vegan

Har du funderat på att bli vegan? Oavsett om det är på grund av etiska skäl, för att du mår bättre av att skippa kött eller av miljömässiga skäl så finns det en del saker att veta före du går all in så att säga. 

Så jag tänkte jag ska ge dig flera bra tips att ha i åtanke om du vill bli vegan.

Undvik vitaminbrist

Enligt Bristguiden är det främst B12 som veganer löper störst risk att få brist på. Livsmedelsverket menar på att även brist på bland annat zink och järn är särskilt vanligt hos veganer. Ta därför kosttillskott med dessa för att vara på den säkra sidan och tänk på att äta varierat, även som vegan.

Få i dig tillräckligt med protein

Det går att äta veganskt och få i dig bra med protein. Det eftersom att det finns flera bra proteinkällor som är veganska,

Hitta inspiration

Du kan gå med i grupper på Facebook med mera om du vill ha inspiration till saker att äta, för att få råd om hur du gör samt få en massa bra veganska recept.

Börja smått

Visst kan du tvärt sluta med allt kött och gå över till vegankost, men det är en  Likt alla förändringar kan det vara en god idé att börja smått för att sakta konvertera helt och hållet.

Ha bra koll

Ingredienser med spår av djur finns i allt från färdiga maträtter och godis till sminkprodukter. För att vara på den säkra sidan kan du hitta en konsumentguide på produkter som inte är testade på djur hos Djurens Rätt. En annan bra sida är Vegokoll där du kan se vad som är animaliska tillsatser.

20 May 2022