Familjelivet blir inte alltid som man tänkt

Även om det verkar så ibland på sociala medier så är inte livet en dans på rosor. Ibland kommer man till en punkt i ett förhållande när man känner att det får räcka, att det är dags att gå åt skilda håll. Men det läser man inte så ofta om. Istället är det recept på god mat, foton från en sandig strand eller eller en gullig kattunge... 

Vi måste våga prata om det som är jobbigt också och skilsmässa är en av de sakerna. vad gör man egentligen med alla saker man äger? Och vad kommer att hända med barnen? Inte för att vi ska skilja oss, men det är ju aldrig dumt att vara lite förberedd på även de tråkiga grejerna. 

Bodelning

När man ska skilja sig så ska man dela upp alla sina ägodelar mellan sig. Det måste bli en rättvis fördelning såklart. Är ni överens om vem som ska få vad? Annars kan ni redan nu (medan ni fortfarande är vänner) skriva en lista på saker som gör bodelning enklare. Eller så vänder man sig till en jurist som gör jobbet åt en för att slippa själv. 

Tänk på att pengar på gemensamma konton, hus, bilar och andra värdefulla saker ska delas upp de med. 

Barnen kommer först

Har man barn så måste de komma först. I Sverige är barnkonventionen lag, så dina behov och önskemål kommer faktiskt i andra hand. Det kan fortfarande bli en tvist och om ni inte alls är överens kan det dra ut på tiden innan allt är klart. Låt inte kostnader hindra dig, du kan få hjälp med kostnader för en vårdnadstvist vilket gör att du kan driva frågan. 

Om barnen är stora nog bör de vara delaktiga i hur vårdnaden ska se ut. Kanske vill de själva bo en vecka i taget hos föräldrarna, eller kanske föredrar de att bo enbart hos en förälder just nu? Du som vuxen måste våga ta ett kliv tillbaka och inte låta era motsättningar avgöra. Jag säger det igen - Barnens bästa måste komma först! 

27 Jun 2020