Hur får jag som vegan i mig proteiner?

Hur är det egentligen för oss veganer? Får vi i oss de proteiner vi behöver? De flesta köttätare verkar tro att vår kost är otroligt fattig på just proteiner men så behöver det inte alls vara. Det finns protein i nästan all mat och vi får i oss det vi behöver och mer därtill. 

Liser, bönor och andra baljväxter är jättebra källor till protein och även tofu, soja och quorn innehåller en hel del protein. Listan kan göras betydligt längre med nätter, fröer, bröd, spannmål men är du orolig kan du alltid använda tillskott av veganskt protein som du hittar här. Då behöver du inte heller ha järnkoll på vilken typ av mat du äter just för proteinets skull.

Sluta äta kött i tre steg

För många är det ett stort steg att ta att bli vegan. Men det behöver inte inte vara så komplicerat egentligen. Här får du tips på hur du kan ersätta animaliska produkter i steg så att det blir enklare för dig. 

  1. Sluta först med mjölk och smör. Det finns jättebra alternativ till detta och du kan köpa dem i affären eller göra dem på egen hand hemma. 
  2. Byt sedan ut exempelvis kyckling mot seitan (recept finns på nätet) som känns nästan som kött när man tuggar på det. 
  3. Byt ut resten.

Svårare än så är det inte och tar man lite tid på sig att börja vänja sig så kan vi tillsammans se till att våra djur slipper stå som i en fabrik och bara vänta på slaktmasken... 

20 Aug 2022