Tre myter om veganer vi vill slå hål på

Att välja veganism beror på etiska skäl, religiösa eller av rena hälsoskäl. Valet vi gör är att inte äta produkter från djurriket. Det har på senare tid blivit allt mer populärt att bli vegan och samtidigt ökar också motståndet från de som äter kött och en del myter uppstår. Här tar vi upp tre av de myterna - och berättar sanningen!

Veganer hatar alla som äter kött

Inte alls! Köttätande djur MÅSTE äta kött för att överleva. Som katter till exempel, de överlever inte på vegansk mat. Hundar däremot kan leva på enbart vegansk föda. Ser vi till människor så är de flesta i Sverige inte veganer och skulle vi hata dem alla så skulle vi bli rätt ensamma. Däremot anser vi att alla människor kan byta ut köttet mot växtbaserad föda. 

Alla veganer är trädkramare

Nej, de som säger detta har fått allt om bakfoten. Vi väljer bort kött och andra produkter som kommer från djur - eller produkter där djur far illa i framställningen. Det betyder INTE att vi aldrig skulle boka in stubbfräsning i Nacka när det behövs och vi plockar gärna blommor till midsommar precis som alla andra. Stubbar och blommor lider inte!

Man blir sjuk om man inte äter kött

En av de myter som verkar leva kvar längst är att vi skulle dö om vi slutar helt med kött. Det finns ingen forskning som bevisar att vi måste ha djurprodukter i vår föda. Däremot finns det många studier som visar att vi mår utmärkt på enbart vegansk kost. 

24 Feb 2022