Vad är ditt klimatavtryck?

Många som väljer att bli veganer gör det för att de inte vill att djur ska lida, men det är även många som väljer en vegansk livsstil för miljöns skull. De har förstått att det inte är hållbart att äta kött eller animaliska produkter. Jag läste att om vi alla skulle gå över till vegansk föda så skulle vi få bukt med våra miljöproblem på under 5 år. Jag vet inte om det är sant, så jag ska inte svära på det men visst vore det fantastiskt om så var fallet? 

Hur mäter man sitt klimatavtryck?

Det är inte så enkelt att mäta men om du besöker WWF hemsida, som du hittar här, så kan du använda deras klimatkalkylator som ger en bra fingervisning på hur din nuvarande livsstil påverkar vår planet. 

Var ärlig när du fyller i för att få rätt svar, och fyll sedan i den igen efter att du har funderat på vilka förändringar du är villig att göra i ditt liv. Kanske är det att börja äta vegetariskt eller till och med bli vegan som vi, eller genom att välja smarta byggnationer när du vill bygga hus eller andra saker i vardagen som kan kännas små men som blir gigantiska om vi alla gör dem. 

Plastpåseskatten - har den hjälpt?

Jag frågade en kassörska i affären där vi bor om de märkt någon skillnad på antalet plastpåsar som säljs efter att de lagt på skatt på dem. Det hade blivit en jättestor ändring sade hon. Otroligt många har valt att köpa tygkassar, och en hel del har sytt sina egna av gamla kläder eller andra tyger de haft hemma. 

Det är kul att se att en enda liten sak får så stor effekt och och om vi alla gör små förändringar så kan vi hjälpas åt att rädda världen. En enda person kan inte göra allt själv, men alla personer kan göra lite grand. Ta upp en skräpbit från marken, låt bilen stå hemma och ta cykeln, duscha i fem minuter istället för 15 ... Små små saker i vardagen nu gör att våra barnbarn fortfarande har en bra planet att bo på! 

20 Dec 2020