Vad gäller med flyttstädning av bostad?

När du flyttar från en bostad är det viktigt att genomföra en komplett flyttstädning. Det oavsett om du flyttar från en hyresrätt eller har sålt din bostad. Det som kan skilja sig åt är att om du säljer bostad, så kan flyttstädning förhandlas bort, att du inte behöver göra den. Men det vanligaste är att det ska flyttstädas oavsett. Om du inte städar hyresrätten som du ska, så kan hyresvärden kräva att du gör om, alternativt att han eller hon anlitar en städfirma, som du får betala. Skippar du städning av en bostad du säljer, så kan köparen anmärka på detta och kräva att du ordnar det. 

Hur lång tid tar en flyttstädning?

En flyttstädning tar alltid längre tid än vad man tror. Det gäller att verkligen sätta av tid för denna sortens städning. Det beror på att du måste vara grundlig i din städning och städa precis alla skrymslen och vrår. En vanlig helgstädning du gör annars är alltså inte tillräckligt. Alla detaljer i huset eller lägenheten ska städas, så väl som biutrymmen i form av förråd, garage, balkong med mera.  Du ska göra rent allt från lister och dörrkarmar till att rensa avloppsbrunnar och skura ugn. Så det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar. Det beror ju lite på hur stod bostaden är som ska städas. 

Vad behöver du för att kunna göra en bra flyttstädning?

Det är en god idé att se till att flyttat ut alla prylar innan du börjar städa. Förutom allt städmaterial. Du behöver bland annat ha gummihandskar, pappershanddukar, dammsugare, sopborste, mopp och hink, rengöringsmedel för olika ändamål, trasor, svampar, tidningar, plastpåsar, stålull, stege och lite verktyg. 

Sedan, se till att ha en bra checklista att gå efter, så att du inte missar det du ska göra. Bocka av allt eftersom du blir klar. Det är rätt smart att städa rum för rum och sedan stänga dörren när du är helt klar. Alternativet till att städa på egen hand är så klart att anlita ett städföretag som gör det åt dig. 

12 Jun 2020